Kurzusaink / COURSES

THIS TIME EUROPE VOTES!

With the descend of voter turnout in Europe, Hungary is currently on less than 29% with 43% being the average in the EU. This requires people from all backgrounds to come together, take initiative, and get spaces to discuss topics freely. The Jövőképző initiative invites you to a free workshop to multiply the information on how to register to vote if you are a part an EU citizen living in Hungary or if you are currently in a network of potential voters.

VALÓJÁBAN MIT CSINÁL BRÜSSZEL? 

– EU ISMERETEK

Interaktív workshop az EU intézményrendszeréről, döntési mechanizmusairól, és arról, hogy az EU-polgárok hogyan látják kívülről a szervezetet.

VÁLASZTÓI VISELKEDÉS MODELLEZÉSE FIZIKUS SZEMMEL A BIG DATA KORÁBAN

A fizika és a szociológia látszólag nagyon távoli területek, de a választók viselkedésének megértéséhez mégis érdemes természettudományos modelleket is használni, azok sajátosságait a szavazók magatartására is kivetíteni. Az előadás folyamán alap szintű matematikai tudással rendelkezők számára is követhetően kifejtésre kerül több ilyen népszerű természettudományos-szociológiai modell is.

LEHET-E TUDATOS KARRIER MENEDZSMENTRŐL BESZÉLNI A DIGITÁLIS VILÁGBAN?

A kurzuson arról beszélgetünk, mit jelent a karrier; kik a szereplői a karrier menedzsment folyamatának, miket érdemes átgondolnia annak, aki tudatosan szeretné tervezni a szakmai karrierjét, és kitől, milyen segítséget, támogatást várhatunk el a fejlődésünk érdekében. Arról is szó esik majd, hogy a digitális világban milyen tudásra és főleg milyen képességekre van szüksége annak, aki sikeres és alkalmazható akar lenni.

KI VAGYOK ÉN? HOL A HELYEM A VILÁGBAN? – IDENTITÁS ÉS SOKSZÍNŰSÉG

A kurzus két egymásra épülő részből áll.
Első alkalommal a résztvevő elsősorban saját magáról tanul – jobban megismeri saját hitrendeszereit, a vele született, valamint a szocializáció során tanult identitás elemeit és ezek összefonódását (pl. nőnek/férfinak születünk – nővé/férfivá válunk). A második alkalommal az identitást egy magasabb síkra visszük és elhelyezzük magunkat a társadalom sokszínű térképén. Szociális helyzet, nem, rassz, családi háttér, előnyök, hátrányok. Hol vagyok én a saját identitásommal a különböző kategóriákban? Milyen privilégiumaim vannak, és miben vagyok hátrányos helyzetű?

A FORRADALOM A VÉRÜNKBEN VAN – A FIATALSÁG SZEREPE TEGNAP, MA ÉS HOLNAP – PÉCSETT

Jövőképző torténelmi sorozat

A Jövőképző folytatja 1956-ról szóló történelmi kurzusát, ugyanis helyi történelmünk megismerése egyet jelent azzal, hogy megértsük a jövőben betöltött szerepünket.

I. rész – Pécs az ’56-os forradalomban – emléktúra a Mecseki Láthatatlanok nyomán

II. rész – Munkástanácsok, önigazgatás, önkormányzatiság

GYŰLÖLETBESZÉD – EGYSZERŰ VÉLEMÉNY VAGY A DISZKRIMINÁCIÓ EGYIK FORMÁJA?

A gyűlöletbeszéd méreg, melynek minden egyes cseppje bánt és kirekeszt, nagyobb dózisokban pedig mély sebeket okoz egy demokratikus társadalom testén. De mi köze van egy gyűlölködő poszternek vagy Facebook kommentnek a demokráciához és az emberi jogokhoz? Kell erről egyáltalán beszélni? Mi a helyzet a szabad véleménynyilvánítással?

A két részes kurzus során ezeket a kérdéseket járjuk körbe. Az első alkalommal a gyűlöletbeszéd definiálása és felismerése áll a fókuszban, bemutatjuk annak különböző formáit, körüljárjuk a jelenség okait, következményeit és veszélyeit. A második alkalommal  a gyűlöletbeszéd kezelésével foglalkozunk, gyakorlati példákon keresztül tanuljuk meg, mit tehetünk ellene, hogyan kezeljünk egy ilyen konfliktushelyzetet.

TIÉD A HANGOD! – BESZÉDTECHNIKAI ALAPOK ÉS BESZÉDKÉSZSÉG FEJLESZTÉS

Ha úgy érzed, hogy valamiért nem megy könnyen a nyilvános beszéd, a nem nagyon nyilvános, de érzelmileg fontos helyzetekben való stabil és jól irányított megszólalás (pl.: állásinterjún), vagy a beszéd úgy általában, akkor nincs más dolgod, mint hogy megtanuld, hogyan kell csinálni. A legtöbben soha nem tanultak beszélni és nem is tudják, hogyan kell. Mégis elvárják tőlük, sőt ők is elvárják saját maguktól, hogy tudják. Ez a kurzus a beszédfolyamat újratanulásáról szól, sok mozgással, rengeteg gyakorlattal, mindennap használható praktikákkal.

MIND MEGSÜLÜNK? – EGYÉNI FELELŐSSÉG A KLÍMAHARCBAN

A kurzuson résztvevők válaszokat kapnak arra, hogy hogyan tudják úgy alakítani az életüket, hogy az egyszerre legyen modern és környezettudatos.

Kiknek ajánljuk ezt a kurzust? Mindenkinek, aki úgy érzi, hogy nem a szívószálak miatt emelkedik a tengerek vízszintje. Azoknak, akik szeretnek nyáron légkondit használni, de nem szeretnék, hogy 20 év múlva már télen is erre legyen szükség és azoknak is, akik szeretik a kávét (de az erdőket is).

NE MENJEN RÁ A GATYÁD IS! – PÉNZÜGYI ALAPISMERETEK

A pénzügyi alapismereti tréningek során olyan pénzügyi és gazdasági ismereteket adunk át az érdeklődőknek, amelyek segítségével a jövőben tudatosabban kezelhetik saját pénzügyeiket, könnyebben megvalósíthatják életcéljaikat.

VÉLEMÉNYDIKTATÚRA VS. SZÓLÁSSZABADSÁG – TE IS LEHETSZ CENZOR!

A Facebook a világ legnagyobb cenzora és azt sem tudjuk, hogy működik: néha eltűnik egy poszt, néha nem megy át egy link. A szólásszabadság workshopon átnézzük, hogy mi az a cenzúra, mit tiltanak ma is a törvények, valamint hogy miért jó és miért rossz ez.

EGY KÉP TÖBBET MOND EZER SZÓNÁL – VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ

A látszatra is adni kell: még a legjobb sztorik is a kukában végezhetik, ha nem megfelelő a hozzá kapcsolódó vizuális megjelenés. A kurzus során Photoshopban tanuljuk meg azokat az alapvető szerkesztési trükköket, amivel vonzóbbá tehető egy önéletrajz, egy Facebook-poszt, vagy éppen egy újságcikk.

AMI NEKED IS ALANYI JOGON JÁR – EMBERI JOGOK

A kurzus célja, hogy megismertesse a résztvevőkkel az alapvető emberi jogokat. A kurzus tematikája a rövid elméleti bevezető után úgy épül fel, hogy az interaktív módon a résztvevők önálló gondolkodását, az emberi jogok gyakorlati értelmezését és látásmódjukat fejlessze.

A FORRADALOM A VÁRÜNKBEN VAN – A FIATALSÁG POLITIKAI SZEREPE TEGNAP, MA ÉS HOLNAP

Egyre inkább elveszítjük azt a képességünket, amely segít eldönteni, hogy a médiából kapott információk valósak-e, vagy sem, valamint egyre kevésbé támaszkodunk meglévő történelmi tudásunkra, mint saját véleményünk forrására.

Ragadd meg az alkalmat, és gyere el október 23-án egy rendhagyó tanórára, és beszélgessünk az 1956-os forradalmat kirobbantó okokról, valamint a fiatalok politikai szerepéről (akkor, most és a jövőben). 

A VALÓSÁGBÓL KILÉPÉS ÉS ANNAK KOCKÁZATAI- DROGPREVENCIÓ

Miért próbálunk eltávolodni a valóságtól, meddig biztonságosak ezek a próbálkozások és mikortól számítanak problémásnak? Hogyan és miért alakulhat ki valakinél függőség, miről ismerhetjük fel, és hova lehet fordulni segítségért?

BOLOND AZ, AKI PSZICHOLÓGUSHOZ JÁR? – MENTÁLIS BETEGSÉGEK

A kurzuson kiderül, mi számít mentális betegségnek, hova lehet fordulni ilyen jellegű problémákkal és hogy egyáltalán nem bolond az, aki pszichológushoz jár. Ezen kívül elsajátíthatók olyan technikák, amelyekkel bárki segíthet önmagán, ha stresszesek vagy túlterheltek.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Címünk

Budapest, Rózsa u. 22, 1077