Választói viselkedés modellezése fizikus szemmel a big data korában

A fizika és a szociológia látszólag nagyon távoli területek, de a választók kollektív viselkedésének megértéséhez a természettudományos modellek közelebb vihetnek.

A választók különböző pártok iránt elkötelezettek, a pártok támogatottságának eloszlása függ a földrajzi helyzettől. Az egyik faluban vagy városrészben nagyobb valószínűséggel találkozhatunk az egyik párt támogatójával, mint a másikéval. Ugyanakkor a választók közül sokan napi szinten ingáznak, más lehet a legnépszerűbb párt a lakóhelyükön, mint a munkahelyükön. Az egyik helyen másféle véleménykörnyezet lehet rájuk hatással, mint a másikon. A vélemények kicserélődését az atomi szintű mágnesek kölcsönhatásához hasonlíthatjuk. Előfordul, hogy minden vélemény azonos irányba mutat, mint az atomi mágnesek a vasban. A választók napi ingázásáról és a pártok adott helyen lévő népszerűségéről szóló adatokat ezek alapján beépíthetjük egy olyan elméleti modellbe, aminek segítségével megérthetjük a pártok támogatottságának térbeli eloszlását. Kitérünk az aktivisták szerepére, akiknek a véleménye stabil, és akik a napi rutintól eltérve, tudatosan keresnek meg választókörzeteket kampányolásra.

Az előadás alap szintű matematikai tudással rendelkezők számára is követhető lesz, ami betekintést ad egyéb természettudományos-szociológiai analógiákba is.

Időpont: 2018. december 19. 18:00 – 19:30

Helyszín: Budapest, Rózsa utca 22.

Oktató: Szilva Attila

Érdeklődsz kurzusunk iránt?

Jelentkezz!

F.A.Q.

Gyakran Ismételt kérdések

KIK VEHETNEK RÉSZT A KURZUSON?

Jövőképző ingyenes kurzusain bárki részt vehet akár diákként, akár tanárként, akinek fontos a kritikai gondolkodás, aki fontosnak tartja, hogy összefüggéseiben lássa a világot, és azt, hogy a lexikális ismeretek helyett a mindennapi életben használható tudást sajátítson el.

MIKOR ÉS HOL VANNAK A KURZUSOK?

A Jövőképző folyamatosan bővülő kurzuskínálattal, az ország különböző pontjain valósul meg. Az aktuális kurzusok, időpontok és helyszínek a weboldalon érhetők el.

MILYEN KURZUSOKAT LEHET AJÁNLANI A JÖVŐKÉPZŐNEK?

A kurzusok alapja a kritikus gondolkodás, ezért olyan témaköröket kell bevonnunk a programba, amelyek olyan speciális készségeket fejlesztenek, amiket a résztvevők hasznosítani tudnak a mindennapi életük során.

Kérdésed van? Írj nekünk!

Címünk

Budapest, Rózsa u. 22, 1077